Language:
SEARCH
  • Onlangse bydraes

  • Kategorieë

  • Argiewe

Verloor jou selfoon, verloor jou inligting

As iemand nou jou slimfoon moet steel, tot watter inligting sal hy toegang kan kry? Jou smse? Jou bankdetails? Jou privaatdokumente wat op jou e-pos gestoor is of sensitiewe werksdokumente?

En tog, ons dra al hierdie belangrike inligting elke dag saam met ons, stap en gesels in die openbaar op ons telefone en is eintlik binne bereikafstand vir enige opportunistiese grypdief. Maar daar is ook ander maniere om by jou inligting uit te kom deur middel van “spyware” en ander verdagte sagteware.

Hoe meer ons slimfone gebruik om ons lewens te organiseer en te beplan, hoe meer stel ons onsself bloot en ongelukkig is dit wel so dat slimfoondiefstal al meer toeneem.

Daar is egter maatreëls wat jy kan tref om te voorkom dat jy nie `n slagoffer word nie.

smartphone-icon-1340911-m1. WAGWOORD OF PIN

Hierdie is jou eerste en belangrikste voorsorgmaatreël. Sonder `n PIN of wagwoord het enigiemand wat jou selfoon in die hande kry, toegang tot jou e-pos, bankdetails, sms’e en persoonlike inligting.

En Microsoft se Hoof: Aanlynsekuriteit, Jacqueline Beauchere, stem saam. “Using a PIN or unique password is the single most important thing to do as a user of a smartphone to protect the device, the data and your reputation.”. Volgens Beauchere is die data op jou selfoon ook meer onlangs en op datum as die op jou rekenaar, wat die risiko nog meer verhoog.

2.SELFOONTOEPASSINGS

Wees versigtig watter toepassings jy aflaai en waar jy dit aflaai. Dis wonderlik om `n toepassing te kry wat jou lewe meer stroombelyn kan maak of wat pret kan verskaf, maar weeg die voordele en risikos teen mekaar op.

Al lyk `n toepassing hoe oulik, laai eerder net by bekendes soos iTunes, Google Play, Amazon, ens. af. Doen ook `n bietjie navorsing. Lees wat ander gebruikers daaroor sê, hoeveel punte gee hulle die toepassing, was daar enige probleme daarmee?

3. VERDAGTE SKAKELS

Volgens navorsing kliek mense 3 keer makliker op `n skakel op hul fone as op hul rekenaars. Die rede hiervoor is waarskynlik omdat die skerm kleiner is en jy moeilik kan identifiseer of die skakel verdag is.

Oppas vir skakels wat via sosiale netwerk, sms of e-pos vir jou gestuur word en persoonlike inligting vra. Op dié manier stel jy jou bloot vir identiteitsdiefstal.

4. ONSEKURE WI-FI

Wees versigtig hoe jy oop wi-fi punte soos die in koffiewinkels, winkelsentrums, en ander openbare plekke, gebruik. Omdat dit nie sekuur is nie, word jou inligting onveilig deur die lug versend. Enige anderpersoon kan dit onderskep gedurende versending. As jy banksake wil doen of met sensitiewe informasie wil werk, doen dit liewer by die huis of werk waar jy weet die wi-fi sekuur is.

5. SPYWARE

Sonder `n wagwoord kan kuberkriminele spyware op jou selfoon laai en jou sms’e, e-posse, banktransaksies en ligging maklik nagaan. Om te voorkom dat daar spyware op jou selfoon beland, aktiveer `n wagwoord of PIN, maar laai ook op Google Play of iTunes vir jou `n betroubare toepassing af wat spyware en virusse kan opspoor en verwyder.

Meer gedetaileerde inligting oor selfoonsekuriteit is beskikbaar op wikipedia.

[BRONNE: www.rd.com, www.computerworld.com]

Tags: ,

Comments are closed.

 

© 2013-2019 Disclaimer: The views and opinions expressed in this page are strictly those of the page author(s) and content contributor(s). The contents of this page have not been reviewed or approved by Stellenbosch University.