Language:
SEARCH
  • Onlangse bydraes

  • Kategorieë

  • Argiewe

Selfies: die risiko werd?

Die selfie is so algemeen, ons merk nie eers meer op as iemand in die openbaar `n foto neem met `n selfie-stok, of te wel, `n  Naricisstick, nie. Volgens Michael Weigold, van die Universiteit van Florida, word beraam dat daagliks tussen een miljoen en 93 miljoen selfies geplaas word met Android-fone alleen. (http://businesstech.co.za

Ja, dit is soms irriterend en indringerig, maar dis tog net onskuldige pret?

Die teenoorgestelde blyk waar te wees in sommige gevalle. 

Vanjaar in Februarie is `n bedreigde La Plata babadolfyntjie in Argentinië dood as gevolg van trauma en hitte-uitputting, omdat `n groep toeriste selfies daarmee op die strand wou neem.

In Maart gryp `n toeris `n swaan uit `n meer in Macedonië vir `n selfie en kort daarna beswyk dit.

Selfs al is jy nie `n dierliefhebber nie, bedreig die selfie ook menselewens (hoewel ‘n paar van hierdie gevalle dalk kwalifiseer vir Darwin-toekennings?)

In 2015 loods Rusland `n veldtog om te waarsku teen die gevare van selfies  — “A cool selfie could cost you your life”. Inderdaad.

Blykbaar is `n honderd Russe reeds dood as gevolg van selfies. Dit sluit `n vrou in wat haarself per ongeluk geskiet het, twee mans wat hulle misgis het met `n handgranaat en ander wat waaghalsig bo-op bewegende treine poseer het.

In Seville, Spanje, het `n Poolse toeris van `n brug geval terwyl sy `n selfie wou neem. In Mei 2014 verloor `n Cessna-loods beheer oor sy vliegtuig en verongeluk homself en sy passasiers — vir `n selfie.

Dinsdag is `n Egyptian Airline-vliegtuig gekaap en `n Britse man het die geleentheid aangegryp om `n selfie saam met die kaper te neem. Hy’t gereken hy’t in elk geval niks om te verloor nie. 

Gister moes `n Britse vrou gered word vanaf Brittanje se hoogste berg, Ben Nevis, omdat sy nie behoorlik toegerus was vir die weertoestande toe sy `n selfie wou neem nie. Meer oor selfie-verwante sterftes op CNN.

Wat dryf iemand om homself in gevaar te stel om bloot `n “cool” foto te neem?

Dalk die behoefte om onsself te bewys en vergelyk met ander? Met sosiale media is dit net soveel makliker om te doen en dadelik kommentaar en reaksie te kry.

Michael Weigold van die Universiteit van Florida het `n artikel in The Conversation publiseer waar hy hierdie vraag ondersoek. Hy verwys ook na navorsing deur die sielkundige Gwendolyn Seidman.

Dr Seidman beweer dat daar `n skakel tussen narsissisme en selfies is en baseer haar navorsing op twee steekproewe wat fokus op Facebook-selfies. Lees gerus dr Seidman se artikel in Psychology Today en besluit self. Laat weet ons wat jy dink van selfies en hoekom jy dink dis so populêr?

Tags: ,

Comments are closed.

 

© 2013-2022 Disclaimer: The views and opinions expressed in this page are strictly those of the page author(s) and content contributor(s). The contents of this page have not been reviewed or approved by Stellenbosch University.